Verder lezen?

Heel wat interessante werken omtrent de passie van Christus werden reeds gepubliceerd. Een voorsmaakje volgt hier:

Een prominent werk over de betekenis van gebeden is geschreven door Johan Oosterman:

- Oosterman, Johan B. De gratie van het gebed: Middelnederlandse berijmde gebeden: overlevering en functie: met bijzondere aandacht voor produktie en receptie in Brugge (1380-1450). Amsterdam: Prometheus, 1995. 

Het is zeer moeilijk om het passieverhaal historisch te reconstrueren en over de concrete oorsprong van de populariteit is volgens onderzoekers nog geen eensgezindheid. Een interessant werk over dit laatste is het volgende:

- Fulton, Rachel. From judgment to passion: devotion to Christ and the Virgin Mary, 800-1200. New York: Columbia University Press, 2002.

Over de paradox van het Christendom als 'religie van het kruis' en de spanning tussen het esthetische en gruwelijke aspect ervan is volgende publicactie van Richard Viladesau interessant:

- Viladesau, Richard. The beauty of the cross: the passion of Christ in theology and the arts, from the catacombs to the eve of the renaissance. Oxford: Oxford University Press, 2006.

Verder lezen over de gebedenboeken in de vroegmoderne periode? De publicatie van Theo Clemens is nog steeds een zeer goed werk hieromtrent:

- Clemens, Theo. De godsdienstigheid in de Nederlanden in de spiegel van de katholieke kerkboeken, 1680-1840. 2 vols. Tilburg: Tilburg University Press, 1988.

Over de hedendaagse impact van het passieverhaal is het interessant een kijkje te nemen bij de intense imitatie door de Filipijnse christenen:

- Bräunlein, Peter. "Negotiating charisma: the social dimension of Philippine crucifixion rituals." Asian Journal of Social Science 37, nr. 6 (2009): 892-917.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~